Lyra共同住宅、宿泊施設

Lyra

Lyraは、都内の住宅地に建つ4階建ての単身者向けの11戸の共同住宅です。
中央部に共用の外部空間を挟んで2棟が建つ構成です。
1階から3階までの各部屋は道路側と反対側に開口部を持ち風が通ります。
各部屋に設置されたバルコニーは奥行きがあり、居室のプライバシーを確保するのに役立っています。
道路側に設置された2・3階のバルコニーの前面には細く奥行きのある格子を設置して視線を避ける工夫としました。
4階の住宅はハイサイドライトからの採光と勾配天井を持った”島”として建物の上に乗せられています。
共用の外部空間には簡素なデザインの外部階段が設置されています。

内部空間は打放しコンクリートの壁・天井で作られた空間の中に水回りや小上がりの板間が設置されています。
智頭杉で作られた小上がりは、夜はベット、昼間は寛ぎの場所として機能します。

 

“Lyra” is a four-story, eleven-unit apartment building for singles in a residential area of Tokyo.
The building consists of two buildings with a common external space in the center.
Each room from the first to the third floor has openings on the street side and the other side to allow the breeze to pass through.
The balconies on each room are deep and help to ensure privacy of the rooms.
In front of the balconies on the second and third floors on the street side, a narrow and deep lattice is installed to avoid line of sight.
The fourth-floor house is placed on top of the building as an “island” with high sidelights and a sloping ceiling.
The common exterior space has a simple designed external staircase.

The interior space is made of fair-faced concrete walls and ceilings, with a bathroom and a raised seating area of wooden floor.
The raised seating aream, made of Chizu-cedar, functions as a bed at night and a place to relax during the day.

Lyra 北東外観

Lyra 北東外観

北東角地に建つ鉄筋コンクリート壁式構造3階建ての賃貸住宅です。

 

Appearance of north-east Lyra

This is a three-story rental residence with a reinforced concrete wall structure on a northeast corner.

 

Lyra 東側外観

Lyra 東側外観

東側道路より見ています。1~2階の大きな直方体の上に、勾配屋根の3階が乗っています。

 

East side of Lyra

Viewed from the east road, the third floor with a sloping roof sits on top of a large rectangular structure on the first two floors.

Lyra 外観(通路部分)

Lyra 東側外観(中央通路部分)

Lyra は南北二棟で構成されており、その間は東西に広い通路となっており、2~3階への入り口と外部階段が設置されています。1階各戸には東側道路に面したポーチから入ります(写真右下)。

 

East side of Lyra (central aisle)

Lyra consists of two buildings, one north and one south, with a wide corridor from east to west between them, which provides access to the second and third floors. Each unit on the first floor is accessed through a porch facing the east street . (Photo bottom right).

Lyra 東側外観(北棟)

Lyra 東側外観(北棟)

1~2階の大きな窓には、上下につながるスチールの格子が設置されています。幅が細く奥行きのある格子の羽は、室内に正面からの光や景色を届けながら道行く人からは内部が見えにくい工夫となっています。

 

East side of Lyra (north wing)

Large windows on the first and second floors have steel lattices that connect up and down. The narrow, deep lattice wings provide frontal light and views into the interior while allowing passersby to see the interior The device is designed to make it difficult to see

Lyra 格子詳細

Lyra 格子詳細

薄くて奥行きのあるスチールの羽で作られた縦格子は、Lyraを美しく飾ります。道行く人からは内部の様子が見えにくくなっています。

 

Lyra Grating Details

A vertical lattice made of thin, deep steel wings adorns Lyra beautifully. It makes it difficult for passersby to see the interior.

中央階段

中央階段

南棟と北棟の隙間は居住者のための広い半外部空間です。ここに上下移動のための中央階段が設置されています。

 

central staircase

The gap between the south and north wings is a large semi-outdoor space for the occupants. This is where the central staircase is located for up and down movement.

中央階段見上げ

階段見上げ

壁から生えているように作られた鉄骨階段は、それぞれの段ごとに強度を保ちながら、シンプルな薄い段板とするため、鉄板の折り方が工夫され亜鉛メッキされています。

 

looking up the stairs

The steel staircase is made to grow out of the wall, keeping each step strong and simple. In order to make the stepped plates as thin as possible, the folded steel plates are carefully designed and galvanized.

階段の詳細

階段ディテール

真横から見るととても薄い段板ですが、壁に埋まっている部分は少し膨らんでいます。この段板にボルトで手すりが設置されています。

 

Stairway detail

When viewed from the right side, the step-boards are very thin, but the portions buried in the wall are slightly bulging. A handrail is attached to this step with bolts.

1階居室

1階室内より道路側を望む。

Lyraの各部屋には、小上がりの板間(手前)があり、グレーの床の部分では椅子を使い、板間では胡坐をかいて寛ぐなどの使い分けができます。内部の壁と天井は打放しコンクリート仕上となっています。

 

View of the street side from the first floor interior.

Each room in Lyra has a small boardroom (in front) with a gray floor where chairs are used. You can use this room to relax and sit on the wooden floor. The interior walls and ceiling are finished with fair-faced concrete.

2階室内01

2階室内

室内の様子。板間の小上がりは鳥取県産の智頭杉の厚さ30mmの板で作られています。杉は柔らかいので上でごろごろしても心地よく、また温かです。隣にあるエアコンの下の扉は布団も仕舞える収納となっています。キッチンはスチールで制作されました(ダブルシンクとして洗面も兼ねています)。

 

Second floor interior

This is a view of the room. The wooden bench is made of 30mm thick Chizu cedar from Tottori Prefecture. The cedar is soft, so it’s comfortable and warm to laze on. The door under the air conditioner next to it is for storing bedding as well. The kitchen is made of steel.

2階室内02

2階室内(照明点灯時)

先ほどの室内に照明をつけたところです。照明は温かみのある雰囲気となるよう白熱色としました。

 

Second floor room (with lighting on)

This is a shot of the lighting in the room I mentioned earlier. The lighting is incandescent to create a warm atmosphere.

キッチン

キッチン

キッチンカウンターはスチールで作られました。この部屋のキッチンはダブルシンクとされ、片方を洗面用に使います。ガラスブロックから自然光が入り手元を明るくします。ガラスブロックの上には鏡が埋め込まれています。キッチンフードもシンプルな作りとしました。

 

kitchen

The kitchen counters were made of steel. The kitchen in this room is considered a double sink, with one side used for the washroom. The glass block provides natural light and brightens up the space around you. Above the glass block, there is an embedded mirror. The kitchen hood is also simple.

2階室内03

2階室内B

他の部屋の様子です。こちらではキッチンの背面にガラスブロックが床から天井まで伸びています。

グレーの床部分はソファーやテーブルが置かれての生活がされる「椅子座」を、小上がりの杉の板間の部分は昼間は寛ぎ夜は布団を敷いて休むといった「床座」の生活をイメージして作られました。

 

2nd floor interior B

Here’s a look at the other rooms. Here, behind the kitchen, the glass blocks extend from floor to ceiling.

The gray floor is designed to resemble a “chair seat” where a sofa or table is placed, and the upstairs cedar wooden floor is designed to resemble a “tokoza” style of living, where people relax during the day and lay down futons at night.

3階室内

3階室内

窓の外は広い屋上のバルコニーです。3階の室内は勾配天井となり高いところで3.5mほどの天井高となっています。

 

3rd floor interior

Outside the window is a large rooftop balcony. It has a high ceiling.

3階室内(夕景)

3階室内(夕景)

室内の全景です。キッチンや洗面台が設置された洋間の奥に小上がりが見えます。天井の一番高い位置にはハイサイド窓が設置されて、光を採り入れ、また、風を通します。

 

3rd floor interior (evening view)

Here’s a look at the room. You can see a small upstairs at the back of the Western-style room where the kitchen and sink are located. At the highest point on the ceiling there’s a high side window to let light in and air through.

外観(夕景);北棟

シンメトリーの落ち着いた外観です。中央は二階まで深いスチール格子が窓やバルコニーの手前に設置され、通行人の視線を緩和しています。一階両側は一歩引っ込んだポーチとなっており道路との緩衝帯として機能します。三階は島のように乗っています。勾配天井そのままの角度の屋根が特徴的です。

 

Exterior (evening view); North Wing

The symmetry of the building has a calm exterior. In the center, a deep steel lattice to the second floor is placed in front of the windows and balconies to alleviate the eyesight of passersby and There is. Both sides of the first floor are recessed porches that function as a buffer zone between the street and the house. The third floor rides like an island. The roof of the angle of the sloping ceiling is characteristic.

外観(夕景);中央通路

南棟と北棟の間は、通り抜けの土間空間となっています。ここには集合門扉と片持ちにデザインされた中央外部階段が設置されて住民の共用の場所となっています。

 

Exterior (evening view): central corridor

The space between the south and north wings is an earthen floor space with a pass-through. There is a central external staircase with a gate and a cantilevered central staircase, which is shared by the residents. I am.

外観(夕景);南棟

南棟も北棟同様、二階までの格子、一階ポーチなどで構成されていますが、北棟と比べてスリムな形体となっています。上に乗っている三階はこちら側が軒となっており、北棟より少しおとなしい感じがします。この様に、同様の要素を用いながら若干の変化を付けて構成されています。

南棟-中央通路-北棟が一体となって、Lyraの正面は街に面しています。

 

Exterior (evening view): South Wing

The south wing, like the north wing, has a lattice to the second floor and a porch on the first floor, but is slimmer than the north wing. The shape of the building is the same as the one in the north building. But this side of the third floor is the eaves of the third floor, which is a little more subdued than the north wing. In this way, it is composed of the same elements but with slight variations.

The south wing, the central corridor, and the north wing are combined to form the front of Lyra, which faces the city.

外観(夕景);裏側

反対側の外観もシンプルにデザインされています。バルコニーを伴って少し引っ込められた一階、外廊下のある二階、その上に島状に乗せられた三階。

 

Exterior (evening view); Back side

The other side of the house is also simply designed. The ground floor is slightly retracted with a balcony, the second floor with an exterior corridor, and the third floor with an island on top of it. Floor.

 

作品一覧へ戻る